Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Lobby > New Users

New Users Post up here and introduce yourself!


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
August 5th, 2017, 10:09 AM   #1
Junior Member
 
Joined: Aug 2017
From: nova scotia

Posts: 4
Thanks: 0

I Ride:
electric start on 2006 fe550 not working

just bought a husaberg 550 a few days ago, transported it sideways in the back of my truck not sure if that could have done something to the estarter. the starter dosnt make a peep and when i kick start holding the compression lever it dosnt start its like theres nothing behind my kick to get it going but just kicking it over normally works, 1 out of 5-20 times. some guy on thumpertalk wants me to check my spark plug, I'm trying to take the gas tank off to check the spark plug but I cant find any bolts, if anyone knows what could be wrong with the estarter or how to get the tank off this thing it would be greatly appreciated. new to this forum and maintenancing my own bike so bear with me please.
canyoudigitsuckah is offline  
 
August 5th, 2017, 11:26 AM   #2
Senior Member
 
gregfreefaller's Avatar
 
Joined: Oct 2009
From: Glasgow

Posts: 192
Thanks: 39

I Ride: Fs650 sm
electric start on 2006 fe550 not working

Are you holding de compression whilst you kick?


Sent from my iPhone using Tapatalk

Last edited by gregfreefaller; August 5th, 2017 at 11:35 AM.
gregfreefaller is offline  
August 5th, 2017, 12:05 PM   #3
Senior Member
 
gregfreefaller's Avatar
 
Joined: Oct 2009
From: Glasgow

Posts: 192
Thanks: 39

I Ride: Fs650 sm
And if it's like my 2002 650 the tank just pulls off, it's a tight fit bit try easing the front up first bit by bit.


Sent from my iPhone using Tapatalk
gregfreefaller is offline  
August 5th, 2017, 12:09 PM   #4
Senior Member
 
gregfreefaller's Avatar
 
Joined: Oct 2009
From: Glasgow

Posts: 192
Thanks: 39

I Ride: Fs650 sm

The black wheel type thing k the frame is what holds it on, this is the only photo I can find. There's 2 at the back of the tank and one at the front.


Sent from my iPhone using Tapatalk
gregfreefaller is offline  
August 5th, 2017, 01:01 PM   #5
Junior Member
 
Joined: Aug 2017
From: nova scotia

Posts: 4
Thanks: 0

I Ride:
Originally Posted by gregfreefaller View Post

The black wheel type thing k the frame is what holds it on, this is the only photo I can find. There's 2 at the back of the tank and one at the front.


Sent from my iPhone using Tapatalk
thanks dude! tank came right off no problem i guess i just didnt think that that was an option and didn't wanna just tug on it without knowing. and yeah that's what i meant to say, when i pull the decompression lever it dosnt wanna start.
canyoudigitsuckah is offline  
August 5th, 2017, 02:58 PM   #6
Junior Member
 
Joined: Aug 2017
From: nova scotia

Posts: 4
Thanks: 0

I Ride:
it starts without pulling the decompression lever and wont start when i pull it, but the bigger problem is my estarter
canyoudigitsuckah is offline  
August 5th, 2017, 09:29 PM   #7
Senior Member
 
husabutt's Avatar
 
Joined: Feb 2003
From: Escondido, Ca. USA

Posts: 2,942
Thanks: 257

I Ride: 2005 Fe450,2001 Fx470,1997 Fx600
If the battery is more than 2 years old replace it with a new one. Yuasa YTZ7S. Always connect it to a smart charger when not in use, like a Optimate 3-7 or you will be buying a new battery every year.


https://tecmate.com/products/optimate3/
husabutt is offline  
August 5th, 2017, 10:24 PM   #8
Senior Member
 
gregfreefaller's Avatar
 
Joined: Oct 2009
From: Glasgow

Posts: 192
Thanks: 39

I Ride: Fs650 sm
I may still not be fully understanding the kicking, are you releasing the manual decomp again? Before you go for the start? If not then it won't start, need let go.

But as it starts without then I guess you're happy it runs and fuel supply and all other parameters are fine.

It's just the e start.

-does the bike have other electrics like lights ,indicators and horn? Do they work?

Are they very weak? If they are I'd suggest battery. It may be strong enough to to click the start relay but not man enough to turn the engine. Depending on how long battery has been on its side may have been damaged. The electrolyte could have leaked? Who knows.

Try starting it with the kick, do the horn lights etc suddenly work as they should. Then I'd certainly say battery. Once running the bike generates its own power to the system.

If nothing works at all then I'd suggest there's a electrical fault, maybe a fuse gone. Mines got one behind the number board.

Any signs of any leakage when you moved it, fuels , oils? Just thinking something may have leaked and got on the wires.




Sent from my iPhone using Tapatalk
gregfreefaller is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Lobby > New Users

Tags
2006, electric, fe550, start, working



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
how can i start with electric start to my husaberg 650e naturalturk Tech 2 January 3rd, 2010 10:28 AM
Electric start for 95' 600 dec Tech 3 January 25th, 2009 11:55 PM
Malfunction electric start,OK Startmotor,OK Battery,NO START AWelland Mechanical 5 November 3rd, 2008 01:56 PM
electric start not working/ NOT CHARGING steepisgood Electrical 1 November 7th, 2006 03:53 PM
kick start, electric start problem vinman1513 Mechanical 1 March 15th, 2006 01:42 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed