Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Mechanical Mechanical Forum - spinning bits and gyrating bobs


Thanks Tree1Thanks
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
May 14th, 2021, 04:09 PM   #1
Junior Member
 
Joined: Apr 2021
From: The Netherlands

Posts: 11
Thanks: 1

I Ride: Husaberg FE450 2010
Unhappy FE450 2010 problems. Engine stalling, help desirable

Dear members,

I'm having trouble with my 2010 Husaberg FE450.
I've got the bike for a couple of months now but I'm facing some problems I can't solve...
It all started after I washed the bike. The bike started to stall and I've had difficulties to start it again. After I dried the air filter, the bike drove great, for a while.
After a short period of time, the bike began to develop missfires and won't idle anymore. This occurred when the bike was warm.

I started searching on fora and my symptoms matched the symptoms of a dying fuel pump, a common failure. So I installed a new one, together with new in-tank fuel filters. Unfortunutely, this didn't solve the problem.
After that, I've tried the following things:

New iridium spark plug.
New spark cap.
New spark lead.
Cleaned the injector, while opening it with a 9v battery.
Removed the small filter inside the injector.
Checked for a small inline fuel filter, my bike didn't have one.
Re-calibrated the TPS using a multimeter. 0.64v when closed.
Cleaned the fuelline coming from the tank, together with the coupling.
Cleaned the fuel rail.
Cleaned the air temperature sensor.
New airfilter.

None of this solved the problem unfortunately. The bike keeps stalling and it sounds like it floods when I twist the throttle fast. The bike backfires and cuts out after I do this.
Is there someting I'm overlooking?
Any help or suggestion is highly appreciated!

Kind regards,

Corné
CorH is offline  
 
May 15th, 2021, 02:31 AM   #2
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 16,502
Thanks: 612

I Ride: Husaberg FE501e 2003
a leak in the pressure pipe from the fuel pump. this can deposit the fuel it just picked up BACK in the fuel. you can physically adjust the idle by hand. maybe the idle is just simply too low?

just ideas

Taffy
Taffy is offline  
May 15th, 2021, 04:29 AM   #3
Junior Member
 
Joined: Apr 2021
From: The Netherlands

Posts: 11
Thanks: 1

I Ride: Husaberg FE450 2010
Hi Taffy,

Thankyou for your input. I'm going to check the fuel line which sits in between the fuelfilter and the exit part of the fuelpump assembly. I allready replaced the one that goes from the actual pump to the filter for a rubber one. Thats the line shown in the picture, the fuel filter is replaced aswell.

I also tried to adjust the idle speed. Unfortunately, this did not solve the poor running problem.

Any further suggestions are more than welcome.

Kind regards,
Corné
Attached Thumbnails
FE450 2010 problems. Engine stalling, help desirable-inkedwhatsapp-image-2021-05-15-14.21.21_li.jpg  
CorH is offline  
May 16th, 2021, 10:32 AM   #4
Junior Member
 
Joined: Apr 2021
From: The Netherlands

Posts: 11
Thanks: 1

I Ride: Husaberg FE450 2010
Question

Changed the other fuelline aswell, without result. The bike keeps dying on WOT and when you quickly twist the throttle. It also backfires while doing this. I’ve also disconnected the temperature sensor and shorted it when the bike was warm, this made no difference and it only made the warning turn light on.

I’m running out of ideas and I was wondering if anyone has a suggestion what could cause these problems. Thanks in advance!

Kind regards,
Corné
CorH is offline  
May 17th, 2021, 12:07 AM   #5
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 16,502
Thanks: 612

I Ride: Husaberg FE501e 2003
get a properly reconditioned injector now. yes, a home-clean is Ok at the beginning but if no cure then you must do this.

Taffy
Taffy is offline  
May 18th, 2021, 12:36 PM   #6
Junior Member
 
Joined: Apr 2021
From: The Netherlands

Posts: 11
Thanks: 1

I Ride: Husaberg FE450 2010
Question

I've ordered a new injector, I will post the results when I've installed the part.
CorH is offline  
June 27th, 2021, 04:40 AM   #7
Junior Member
 
Joined: Apr 2021
From: The Netherlands

Posts: 11
Thanks: 1

I Ride: Husaberg FE450 2010
Question

I've changed the injector for a brand new one, still no results...
The bike keeps bogging at WOT and even stalls sometimes.
The bike also "floods" when I quickly twist the throttle and then it dies again.

I'm running out of ideas. Does anyone has a suggestion what could solve these problems?

Thanks in advance.

Kind regards,

Cor
CorH is offline  
June 27th, 2021, 04:57 PM   #8
Member
 
Joined: Jul 2020
From: tilba nsw australia

Posts: 31
Thanks: 10

I Ride: Berg TE250 '13- gone!KTM 990SMT- gone! Berg FE570 '12 (my dream bike for years!) TY250 TY80 original
Maybe weak spark?

Here's a long shot, seems you've covered the fuel side, but if you have weak spark it will show up more at high load- quick throttle opening and/ or WFO.

Make sure ignition coil is earthed correctly- have seen loose bolts or when frame has been painted make the earth less than perfect. Make sure it's clean metal underneath coil mounts. Maybe check coil resistance specs while you're there.

Rik
rikschipp is offline  
June 28th, 2021, 11:34 AM   #9
Junior Member
 
Joined: Apr 2021
From: The Netherlands

Posts: 11
Thanks: 1

I Ride: Husaberg FE450 2010
Originally Posted by rikschipp View Post
Here's a long shot, seems you've covered the fuel side, but if you have weak spark it will show up more at high load- quick throttle opening and/ or WFO.

Make sure ignition coil is earthed correctly- have seen loose bolts or when frame has been painted make the earth less than perfect. Make sure it's clean metal underneath coil mounts. Maybe check coil resistance specs while you're there.

Rik
Hi Rik,

Thanks for your tips. I've sanded down the coil earths, there was a lot of corrosion on these surfaces. I've also checked the coil's resistance. The manual says it needs to be in between 0.425 and 0.575 ohm. Mine was 0.9 / 1.0 ohm.
To much resistance results in a weak spark, just like you said.

I'm trying to borrow an other coil from a friend so I can test it out. I will let you know what the results are. Again thanks for your input!

Kind regards,

Corné
CorH is offline  
July 3rd, 2021, 05:20 AM   #10
Member
 
Joined: Jul 2016
From: The Netherlands, somewhere in the middle

Posts: 31
Thanks: 16

I Ride: FE390 2010
If that doesn’t help, since you wrote you washed the bike, check for water in the tank.
Ook Peter is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Tags
2010, backfire, desirable, engine, fe450, missfire, problems, stalling



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 FE 390 stalling Torontoberg Mechanical 12 October 7th, 2020 03:40 PM
Want To Buy: 2010 FE450 Engine fallenmoons Want To Buy 9 December 30th, 2017 08:24 AM
fe 390 stalling problems? Braddenning Fuel 0 August 19th, 2012 07:02 AM
2010 Fe450 fuel problems... i think? Janu Lategan Fuel 2 April 25th, 2012 07:03 AM
FE 400 02 hot start and stalling problems malin Fuel 11 October 5th, 2008 10:19 AM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed