Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Mechanical Mechanical Forum - spinning bits and gyrating bobs


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
September 4th, 2005, 12:03 PM   #1
Junior Member
 
Joined: Jun 2005
From: Värmland, Sweden

Posts: 28
Thanks: 0

I Ride:
What is wrong..

My bike is very weird...
when starting it cold I use the choke for 2 kick. then kick it without choke a couple of times and it starts. thats fine... But when riding it and if the engine stops, sometimes it is almost impossible to get it starting again.
I write sometimes because 7 of 10 times it starts on first kick. But what are the problem with the other 3 times. Today I had to run start the bike after it stopped...
could it be the jetting... my valves are ok.
could it get to much fuel and gets flooded
or is it the ps and idle screw that are wrong..

My bike is a 550fc -03 and the jetting is:

needle jet dr270
needle k51 3 clip
main jet 185
pilot jet 33
start jet 45
float 300
Obmar is offline  
 
September 4th, 2005, 01:16 PM   #2
Senior Member
 
JoeUSA's Avatar
 
Joined: Jun 2001
From: Pasadena Ca.

Posts: 1,355
Thanks: 0

I Ride:
Depends on how many hours are on the bike. The needle jet and needle rub together on the Dellorto and wear, causing the engine to run richer at idle and partial throttle. As this condition continues, it can cause it to become too rich in fuel at idle, making it harder to start when hot and run rough at partial throttle. To avoid this I replace those parts at 100 hour intervals.

The other 2 conditions that I know of are the valves not being properly adjusted, and the SEM ignition stator starting to fail, Its usually the CDI charge coils that open. This can be gradual and reversible with stator temperature or sudden, and non reversible. I have had 3 stators fail in 10,000 miles on my 2000 FE501E

I would suspect the stator, sorry...

Download the 'Hard Start Guide' and trouble shoot your bike!

Best regards,

Joe
JoeUSA is offline  
September 4th, 2005, 03:21 PM   #3
Moderator
 
berger's Avatar
 
Joined: Apr 2002
From: Phoenix Arizona

Posts: 3,146
Thanks: 9

I Ride: the pine
I had the same problem with my 02 550. The drill I use for starting hot or cold is.
1) Pull in the manual decompressor on the bars.
2) Open the throttle
3) Kick the bike through 5 times using full and complete strokes (this should clear out and partially burned or perculated fuel)
4) Bring it up to TDC and give it a full stroke kick (do not cheat it at the top). if it does not start by the second kick. Repeat the whole process.

It will usually start.
berger is offline  
September 4th, 2005, 03:52 PM   #4
Junior Member
 
Joined: Jun 2005
From: Värmland, Sweden

Posts: 28
Thanks: 0

I Ride:
Ok... i will test it.
If it is the stator that is broken. do i need to change only the stator or the flywheel also..
Obmar is offline  
September 5th, 2005, 03:57 AM   #5
Senior Member
 
Joined: Sep 2002
From: Sweden

Posts: 323
Thanks: 3

I Ride:
I think Husby found a guy who rewind the stator. This far I haven't seen any posts about how it works for him. Since it is in Portugal it's no problem with the customs or taxes if you decide give it a go.

When starting it cold I use the choke for 2 kick. then kick it without choke a couple of times and it starts.
I had this behavior when it was cold, some degrees below zero. I found out it was wrong idle speed. If it is too high the bike will not start. My bike starts quite easy since I started to use very slow idle speed.

If the bike stalls you often need to open the throttle and do a few slow kicks to dry the bike as berger writes. Never touch the throttle when you try to kick start it.
mikst is offline  
September 6th, 2005, 09:43 AM   #6
Junior Member
 
Joined: Jun 2005
From: Värmland, Sweden

Posts: 28
Thanks: 0

I Ride:
The engine is running very well when it starts. There are only one time that I had to run start it. the other times when it is "stupid" it often start after 7-10 kicks.
When I run started the bike it started directly. Could it still be the stator?
Obmar is offline  
September 7th, 2005, 08:09 AM   #7
Senior Member
 
JoeUSA's Avatar
 
Joined: Jun 2001
From: Pasadena Ca.

Posts: 1,355
Thanks: 0

I Ride:
Yes it could still be the stator.

Have you run the stator tests yet in the Hard Start Guide?

What was the unloaded resistance between the Red and Black stator leads?

What was the unloaded VAC Red to Black when doing the kick start and Electric start tests?

Joe
JoeUSA is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Tags
wrong



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
What do you think is wrong with my 05 550 azza73 Mechanical 5 February 9th, 2013 02:51 AM
something's wrong F+ Mechanical 13 June 8th, 2010 09:06 PM
What did I do wrong? SuperMotoMike Mechanical 25 February 24th, 2009 10:56 AM
what did I do wrong? schultzy Husaberg 3 July 22nd, 2007 01:36 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed