Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Mechanical Mechanical Forum - spinning bits and gyrating bobs


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
September 1st, 2016, 07:34 AM   #1
Junior Member
 
Joined: Jul 2011
From: La Tuque, Quebec, Canada

Posts: 25
Thanks: 0

I Ride: Husaberg FE570 + FX450 and KTM 990 ADV
Cold start problem: FE570 vs FX450

Hi,

I gladly own two Husaberg: 2010 FX450 + 2011 FE570S.

When cold, my FX450 starts in about 2 seconds.
When cold, my FE570S takes forever to start. It can take up to 1 minute of crancking but I always get it to start.

I've read about the camshaft autodecompression issues.

My question: Can I switch my FX450 camshast into my FE570S engine ? The parts number are not the same, but I believe it must be the cam profile or something like that.

I'm going on a 14 days trip to Basja, mexico this fall on my FE570S and I don't want to stress about starting my bike every morning...
tocou is offline  
 
September 1st, 2016, 11:34 AM   #2
Junior Member
 
Joined: Jun 2016
From: Calgary

Posts: 13
Thanks: 0

I Ride:
You need a better starting procedure.

I crank it for 3-4 seconds, then wait 5. Then crank again for 3-4 seconds, until it 'chuffs' or backfires once. Wait another 5 seconds. Then crank again. It starts on the third crank every time. For me anyway!

The camshaft would not be close to the same I wouldn't think.
canucklehead is offline  
September 2nd, 2016, 10:45 AM   #3
Senior Member
 
Joined: Nov 2011
From: Nordic countries

Posts: 1,068
Thanks: 495

I Ride: 3x FE570
I dont know if the fx cam differs from the fe450, but if not the only difference is a bit shorter and lower lift at the intake lobe.

I agree that you could try the start procedure mentioned above.
jon andersson is offline  
September 2nd, 2016, 12:17 PM   #4
Member
 
Joined: Jul 2013
From: Saint Louis, MO

Posts: 60
Thanks: 9

I Ride: FE390, FS570, FE 570, Malcolm Smith's 1967 Baja 1000 winning Husky 360,many other brands
570 cold starting

Canucklehead, do you touch the throttle during your start up procedure? I have the same problem with my FS570. If I use a quick squirt of starting fluid, it starts right up.
jroble is offline  
September 2nd, 2016, 11:21 PM   #5
Senior Member
 
Joined: Nov 2011
From: Nordic countries

Posts: 1,068
Thanks: 495

I Ride: 3x FE570
Maybe check the tps sensor. If you give some gas when you try to start the fuel is cut off. If that sensor is off the ecu might think you give a bit of throttle and cuts off the fuel.
jon andersson is offline  
September 4th, 2016, 09:46 AM   #6
Member
 
Joined: Jul 2013
From: Saint Louis, MO

Posts: 60
Thanks: 9

I Ride: FE390, FS570, FE 570, Malcolm Smith's 1967 Baja 1000 winning Husky 360,many other brands
Thanks Jon!
jroble is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Tags
cold, fe570, fx450, problem, start



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
570 cold start problem dinslage Mechanical 40 October 19th, 2016 12:40 PM
FS570 Cold Start Problem jroble Mechanical 11 September 20th, 2015 11:52 PM
2010 FX450 e-start problem 660canuck Electrical 3 April 30th, 2014 09:26 AM
Hot start problem with Rekluse fitted 09 FE570 colinmc400 Mechanical 20 September 2nd, 2011 03:08 PM
Cold start ok...Cold Clutch?? 08fe450 zachhill Mechanical 12 February 5th, 2010 10:23 AM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed