Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Mechanical Mechanical Forum - spinning bits and gyrating bobs


Thanks Tree1Thanks
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
January 18th, 2013, 03:52 AM   #11
Senior Member
 
Joined: Aug 2011
From: Northern Nevada

Posts: 532
Thanks: 23

I Ride: Husaberg FE570S and Buell S3
Re: Hard Starting 570

If you're running the factory exhaust can, that can definitely be part of the problem. It's terribly restrictive, and no internal modifications that won't defeat its spark arrester function will open it up. I had the same problems with my 2011 570, both cold and hot. The solution for the cold start problem was an FMF can. I also removed the smog devices and had the competition map installed by the dealer, but that just eliminated the very minor popping on abrupt decelleration. The real solution was replacing the factory can.

I am not certain that I have solved the hot stall problem. I have covered the bottom of the tank with reflective material, wrapped the section of the exhaust tube that is closest to the tank, and replaced the fan thermostatic switch with a lower temp unit. The tank and exhaust work was rediculously involved. Geeze, the gyrations you have to go through to get the exhaust mid-pipe out of the bike! I'm not sure it all worked because the weather changed before I could give it a thorough test.
Thanks from allkidd
Ruger is offline  
 
January 28th, 2013, 04:09 AM   #12
Junior Member
 
Joined: Nov 2011
From: Leicestershire

Posts: 13
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

Any update on this JakeB?
My 390 and a mates 570 have similar issues.
Tonibe63 is offline  
January 28th, 2013, 03:15 PM   #13
Member
 
Joined: Oct 2011
From: Nor Cal

Posts: 59
Thanks: 0

I Ride: '06 BMW R1200GS, '11 Husaberg FE570S
Re: Hard Starting 570

I had hard-start issues with my '11 FE570S.

New battery - so that wasn't the issue.

So, I ordered a new injector from KTM (part number: 75041023144 - from here: http://www.cheapcycleparts.com/model...emblies/240120). It comes with a little in-line filter that goes inside the "spigot" of the feed into the injector housing. Added that and installed the new injector.

Here's a good pic of the inline filter location: [attachment=0:2ps6rlnj]Sem T__tulo.png[/attachment:2ps6rlnj]

(or here: http://www.husaberg.org/gallery/v/Me...geViewsIndex=1)

BINGO! no hard start. In fact, even during riding this weekend (and it was cold out first thing) it started right up without even touching the cold start button.

It also kept on running (and even re-started after I had turned it off) when submerged almost to the bottom of the airbox.
Attached Thumbnails
Hard Starting 570-sem-t__tulo.png  
bogeyman is offline  
January 31st, 2013, 06:34 PM   #14
Senior Member
 
Joined: Feb 2005
From: Portland, OR 97216

Posts: 779
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

There was an issue with the auto decomp on some 2011 570's.
Contact your dealer & he can find out if your vin# meets warranty


Rick
BOSS is offline  
January 31st, 2013, 08:23 PM   #15
Junior Member
 
Joined: Sep 2011
From: California

Posts: 24
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

I haven't done anying yet, but the more I ride it. I'm convinced its related to the batteries ability to generate enough rpm, at the beginning of the start.
JakeB is offline  
February 1st, 2013, 01:07 PM   #16
Senior Member
 
Joined: Feb 2005
From: Portland, OR 97216

Posts: 779
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

Yes, & that's because the auto decomp is not doing it's job.
BOSS is offline  
February 1st, 2013, 03:31 PM   #17
Member
 
Joined: Mar 2011
From: taipei

Posts: 44
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

I believe I also have an auto-decomp problem on my '10 570 as I am having similar problem with starting but it is much worse when hot. After slow single track riding it won't even turn over unless I wait a few or bump the button a few times a to get it past TDC. Been like this since new even with a shorai battery and yes my valve lash is set correctly. I even got Harley shims so I could set valve lash right in the middle of the specs, instead of being on the cusp of too tight.

Is there a superseded camshaft part number? or someway to repair?
wthemechanic is offline  
February 1st, 2013, 05:46 PM   #18
Senior Member
 
Joined: Feb 2005
From: Portland, OR 97216

Posts: 779
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

Yep
BOSS is offline  
February 4th, 2013, 02:52 AM   #19
Senior Member
 
berglsmerg's Avatar
 
Joined: Aug 2009
From: Charters Towers, Australia

Posts: 1,296
Thanks: 344

I Ride: FE 610 oh yea
Re: Hard Starting 570

If the auto decomp does not relieve enough cylinder pressure it will seem like the starter is having trouble spinning fast enough.
berglsmerg is offline  
February 10th, 2013, 08:10 PM   #20
Junior Member
 
Joined: Feb 2013
From: MI

Posts: 17
Thanks: 0

I Ride:
Re: Hard Starting 570

im new to the bergs and just bought a fx 450. It turns over plenty fast just wont fire until you just open up the throttle, is that common on these things or is there a possible tps issue?
jgilbert164 is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Tags
570, hard, starting



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Hard Starting brian011952 Electrical 2 February 21st, 2012 09:33 AM
Hard starting 501 superquist Husaberg 4 June 15th, 2010 03:10 AM
hard starting chapter in the doc Taffy Husaberg 4 July 14th, 2007 04:58 PM
HELP: very hard starting when cold! Proemer Mechanical 15 November 18th, 2004 06:01 PM
HARD STARTING WHEN HOT !!! SHARFSCHUTZEN Mechanical 13 September 9th, 2004 10:25 AM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed