Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Mechanical Mechanical Forum - spinning bits and gyrating bobs


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
August 4th, 2011, 10:25 AM   #1
Junior Member
 
Joined: Aug 2011
From: Belgrade

Posts: 10
Thanks: 0

I Ride:
Husaberg FE 400 2003. strange sound

Hi to all,
Couple of months I''ve bought Fe400 03. After one longer ride I've noticed some strange sound a the top of the top head. In this video berg is started at 1:50 and you can hear that sound (like a marble in cylinder).

http://www.youtube.com/watch?v=6ZFVSqhv ... r_embedded

If anybody knows should I immediately service engine, or maybe there is a chance that everything is OK (if this is common issue)?
After I''ve detected that sound I ride it about 20 miles to the first town and everything looks OK it works like everything is OK, power is the same like before, but only that irritating sound.

Thanks for the answers
markodjurovic is offline  
 
August 4th, 2011, 05:53 PM   #2
Junior Member
 
Joined: Sep 2010
From: Longmont, CO

Posts: 19
Thanks: 0

I Ride:
Re: Husaberg FE 400 2003. strange sound

I'm sure others can provide much better answers, but at a minimum drain the oil and see what it looks like. Check for metal. Pull the spark plug.

Not the same thing, but my brother lost a washer down a carb and it bounced around in the combustion chamber until we pulled the head to get it out. If the carb somehow sucked something down there and it made it past the valve, it might be in there. Checking the plug might show damage if that is the case.
2tone is offline  
August 5th, 2011, 12:12 AM   #3
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 15,426
Thanks: 399

I Ride: Husaberg FE501e 2003
Re: Husaberg FE 400 2003. strange sound

a trick I use is to remove the inspection caps and to look at the rocker arms moving and see if the noise is in rythem with what you see?

and get a matching shirt......!

regards

Taffy
Taffy is offline  
August 5th, 2011, 10:53 AM   #4
Junior Member
 
Joined: Aug 2011
From: Belgrade

Posts: 10
Thanks: 0

I Ride:
Re: Husaberg FE 400 2003. strange sound

Great tips guys, I will try that.

Thanks a lot
markodjurovic is offline  
August 12th, 2011, 12:48 PM   #5
Member
 
Joined: Jan 2011
From: Manchester uk

Posts: 74
Thanks: 0

I Ride:
Re: Husaberg FE 400 2003. strange sound

could be auto decompression, adjust the cable
RejekzNoodles is offline  
August 19th, 2011, 02:30 AM   #6
Junior Member
 
Joined: Aug 2011
From: Belgrade

Posts: 10
Thanks: 0

I Ride:
Re: Husaberg FE 400 2003. strange sound

It was problem with camshaft, it was damaged. Because of that cam follower bearings was also damaged, so valves was producing strange noise.
Auto decompression cable was a little loosely, but decompresser was still working fine.

Anyway thanks on your answer
markodjurovic is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Tags
2003, 400, husaberg, sound, strange



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fe501 2003 model husaberg yes or no? m1ls0me Tech 0 July 23rd, 2013 03:03 AM
husaberg 650 fs 2003 help needed dminto69 Mechanical 2 March 22nd, 2012 01:26 PM
Husaberg fe400 e ('2003) Cylinder diegodelanda Mechanical 2 March 10th, 2010 01:09 PM
help on 2002-2003 husaberg mudfreak Husaberg 8 April 12th, 2006 05:26 PM
Husaberg Sound File bahnsy Husaberg 2 October 8th, 2004 12:03 AM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed