Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Mechanical Mechanical Forum - spinning bits and gyrating bobs


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
February 13th, 2010, 01:24 PM   #1
Junior Member
 
Joined: Oct 2009
From: Iceland

Posts: 5
Thanks: 0

I Ride:
SOS Start problem Husaberg FE450 2009

Hello I have problems with my Husaberg FE 450 2009. Description of problem:
When I push on the start button the start is very weak Its almost like the starter cant turn the engine and if I try again then Its a better start but it does not run only in perhaps every tenth time it starts very well and is completely seamless. All cables to and from the battery is good and not loose. I replaced the battery and it is all the same. Petrol pump is always running and the spark plug has no problem. This problem started in my last trip and it was like the battery was getting poor I ended with having to push to start.
Has anyone out there caught in the same problem. The bike is run 100 hours.
Sorry bad English
hardenduro.tk is offline  
 
February 13th, 2010, 01:54 PM   #2
Member
 
Joined: Feb 2009
From:

Posts: 36
Thanks: 0

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

Have you got a multi meter to test the battery.. I suspect the battery you changed may be a little bit flat...
I would try and put jumper leads onto it from a car and see if that makes a difference..
JRDoz is offline  
February 13th, 2010, 02:03 PM   #3
Junior Member
 
Joined: Oct 2009
From: Iceland

Posts: 5
Thanks: 0

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

Thank you for the answer

I have all ready tried a new batteri from a 2010 Husaberg that my friend owns and it was the same and I also have put a cable from my car and it started but not as good as it should have and if the problem is the batteri it should have been ok with the 2010 batteri, don't you think ?
hardenduro.tk is offline  
February 13th, 2010, 04:52 PM   #4
Senior Member
 
Joined: Jun 2009
From: Seattle

Posts: 654
Thanks: 1

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

How about the connection at the starter end?
CodeMonkey is offline  
February 13th, 2010, 06:24 PM   #5
Senior Member
 
Joined: May 2002
From: Snowy Mountains NSW Australia

Posts: 1,617
Thanks: 134

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

If the decompressor is not activating properly, then there will be problems cranking. Certainly the case with other bikes, although I've no personal experience with the 09/10 yet.

Steve
steve is offline  
February 13th, 2010, 10:10 PM   #6
Junior Member
 
Joined: Oct 2009
From: Iceland

Posts: 15
Thanks: 0

I Ride: Husaberg FE 570 KTM 200EXC
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

Contackt your dealer,he should know a thing or 2about the bike he sells.
FE570Ice is offline  
February 14th, 2010, 12:59 AM   #7
Junior Member
 
Joined: Jul 2009
From: Germany

Posts: 13
Thanks: 0

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

did have the same problem on my 570 supermoto and in my case the decompressor was not ok. we did change the camshaft (guarantee) and now it also works with a high compressed piston.
but if the valve lash is to large the decompressor can't also work well.
mechanix is offline  
February 14th, 2010, 11:54 AM   #8
Junior Member
 
Joined: Oct 2009
From: Iceland

Posts: 5
Thanks: 0

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

Thanks for this tip mechanix Im going to move the camshaft from my friends bike. Ive already checked the decompressor because I thought it would maybe be that problem but saw nothing wrong, but know I think I will switch it from my friends bike and see if it helps.
Thank you very much for this.
hardenduro.tk is offline  
February 14th, 2010, 12:15 PM   #9
Junior Member
 
Joined: Oct 2009
From: Iceland

Posts: 5
Thanks: 0

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

one question mechanix how many hours/km had you ride your bike when this happened.
hardenduro.tk is offline  
February 14th, 2010, 11:44 PM   #10
Junior Member
 
Joined: Jul 2009
From: Germany

Posts: 13
Thanks: 0

I Ride:
Re: SOS Start problem Husaberg FE450 2009

it happend roundabout after 15 or 20hours, the decompressor didn't open the valve far enought and so the starter can't turn the motor around. i talked to the husaberg specialist peter forster he he give me the answer for the problem, cause i'd also thought that the battery, the starter or the connections doesn't work right.
mechanix is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Mechanical

Tags
2009, fe450, husaberg, problem, sos, start



Search tags for this page
Click on a term to search for related topics.
Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2009 Husaberg FE450 for sale mrclean Husaberg 10 April 30th, 2010 06:17 AM
First win on a 2009 Husaberg FE450 in the uS Clay Ride Reports 5 September 8th, 2008 04:07 PM
2009 Husaberg FE450 And FE570 Dirt Rider Mag swedishsteel Tech 4 September 3rd, 2008 08:34 PM
Electric Start problem on a 05 fe450 DR-Zed Mechanical 4 September 1st, 2006 10:56 AM
kick start, electric start problem vinman1513 Mechanical 1 March 15th, 2006 01:42 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed