Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Husaberg Forum > Husaberg

Husaberg Husaberg Forum - Husaberg Motorcycle Forum


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
August 4th, 2016, 06:52 AM   #1
mxs
Member
 
Joined: May 2016
From: ON, Canada

Posts: 33
Thanks: 1

I Ride: 2011 FE390
Few questions regarding 2011 FE390

Hi all,

I have had the bike for a couple of months and put about 10hrs in so far. A few questions have been collecting on my mind ...

1) I have noticed that my bike, is harder to start when hot .... it could be my, I am suspect, original battery not being able to hold a full charge or you will tell me that is the way it is. I noticed that if I give it a bit of throttle it will start usually right away, but if I go just for the red button push and off throttle, the starter will spin (mind you it seems not at great speed), it tries to fire, but it will not run in the end ... I read something about auto-decompression being spotty?? But why would the little throttle help it?

2) Is there a way to tell by VIN, whether my bike has the updated fuel pump? I read they have changed it at the end of 2011 model year?


Thanks and cheers
mxs is offline  
 
August 4th, 2016, 02:41 PM   #2
Senior Member
 
Joined: Nov 2011
From: Nordic countries

Posts: 1,036
Thanks: 465

I Ride: Two FE570 -12
1 - it's a known problem with the oem map that you must give a bit of throttle.
jon andersson is online now  
August 4th, 2016, 04:39 PM   #3
Junior Member
 
Joined: Apr 2016
From: Durango, Colorado

Posts: 8
Thanks: 2

I Ride: Husaberg FE390; Suzuki ATV
2011 fe390

I also have a 2011 FE390, bought this spring. Mine does the same thing - sometimes. My "fixes" - 1. New Lithium Ion battery. 2. Adjust the idle adjustor up a bit (hard to get to, just aft of the left radiator) you pull it out and turn it counter-clockwise to increase idle speed. 3. Be sure it is in neutral when starting - engine spins faster because the clutch drags when in gear - more when engine is cold - hot oil makes clutch drag less. If it starts and then runs with just little throttle, you are probably not having fuel pump problems. These bikes are hard to get into neutral when running - easy when not running, but VERY little movement go from first to neutral. BTW, LOVE this bike, especially with the tubliss system and MAXXIS Desert tires - run them with 8 or so psi in front and 10 in back - can actually run this tire with zero pressure! Tires hook up very well and track like crazy! And great torque! Enjoy - HusaGeezer
HusaGeezer is offline  
August 5th, 2016, 05:35 AM   #4
mxs
Member
 
Joined: May 2016
From: ON, Canada

Posts: 33
Thanks: 1

I Ride: 2011 FE390
OK, thanks guys. Good to hear that it is just normal. I will get a new battery in the off-season.

I do not want raise the idle any more than it is, because I have Recluse clutch on it which basically free wheels when off throttle. I already lack the stock engine breaking force, more idle would make it worse.

Agreed with the neutral, but I don't really care with the Recluse ... LOL
mxs is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Husaberg Forum > Husaberg

Tags
2011, fe390, questions



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale: 2011 fe390 FE390BERG Classifieds 10 April 7th, 2016 10:56 AM
New FE390 Owner! I've got a few questions. doolin64 Husaberg 3 March 21st, 2014 11:24 PM
I just bought my first Berg 2011 FE390 I have questions Berghusamike Husaberg 20 April 15th, 2013 08:17 PM
Best Map for 2011 FE390? djll Husaberg 0 April 28th, 2011 10:50 AM
2011 fe570s questions JBK Husaberg 6 October 30th, 2010 02:55 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed