Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Husaberg Forum > Husaberg

Husaberg Husaberg Forum - Husaberg Motorcycle Forum


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
November 26th, 2014, 12:38 PM   #1
Junior Member
 
Joined: Sep 2011
From: Wilson, North Carolina

Posts: 8
Thanks: 0

I Ride:
2011 FE570 Hard Starting

Quick question.

My 570 has gotten harder to start and I thought it was the battery getting low.... after replacing the battery it still turns over very slow and is hard to start, both when cold and even when hot (engine and outside temp).

Maybe wondering the the bike has a decompression release when the starter engages that is not working? or something similar...

Any insight or help much appreciated, thanks in advance,

Howard
Howlan is offline  
 
November 26th, 2014, 01:01 PM   #2
Junior Member
 
Joined: Sep 2011
From: Wilson, North Carolina

Posts: 8
Thanks: 0

I Ride:
Think I found the issue via search (should have done that first):

570 cold start problem

"talked to Husaberg and reportedly there was a few "bad" cams that would not decompress. Apparently the decompression lifter was indexed wrong so that the flat spot was slightly exposed to the rocker so as it slid by it would catch the rocker and rotate back down immediately and thus would not decompress. May be hard to visualize without the cam in your hand but she starts perfectly now."


Wonder is there is any chance this will be fixed under warenty, lol

Thanks,

Howard

Last edited by Howlan; November 26th, 2014 at 01:03 PM.
Howlan is offline  
November 26th, 2014, 02:50 PM   #3
Senior Member
 
berglsmerg's Avatar
 
Joined: Aug 2009
From: Charters Towers, Australia

Posts: 1,296
Thanks: 344

I Ride: FE 610 oh yea
Dont know about a 11 bike, KTM replaced my 09 cam for free when it eas 12 months old.

Habe you checked your valve clearances lately?
berglsmerg is offline  
November 26th, 2014, 04:52 PM   #4
Senior Member
 
Johnf3's Avatar
 
Joined: Oct 2005
From: Texas

Posts: 935
Thanks: 20

I Ride: 2010 FX450
The torque limiter can also cause this, but when mine did it it was just hard to start hot. It is an easy fix--I removed mine and tightened it up half a turn and it works good again.
Johnf3 is offline  
November 26th, 2014, 11:31 PM   #5
Senior Member
 
Knobbiethrower's Avatar
 
Joined: May 2012
From: Where I take off my helmet, USA

Posts: 106
Thanks: 12

I Ride:
How many miles/hours on motor?

Does it have the original fuel pump?

Check valves 1st, then if valves are ok, check torque limiter.
Knobbiethrower is offline  
November 29th, 2014, 06:26 PM   #6
Junior Member
 
Joined: Sep 2011
From: Wilson, North Carolina

Posts: 8
Thanks: 0

I Ride:
Here is a video I found that shows about, this is exactly what my bike is doing...

https://www.youtube.com/watch?v=ocal...are_video_user
Howlan is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Husaberg Forum > Husaberg

Tags
2011, fe570, hard, starting



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
600 fe hard starting. thehusaberger Electrical 2 August 30th, 2014 08:04 AM
2011 FE570 starting problems allkidd Husaberg 12 May 25th, 2014 02:54 PM
Hard Starting: 09 FE570 OhioPT Fuel 39 November 13th, 2010 05:16 PM
HARD STARTING WHEN HOT !!! SHARFSCHUTZEN Mechanical 13 September 9th, 2004 10:25 AM
Hard Starting: 09 FE570 OhioPT Mechanical 35 December 31st, 1969 04:00 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed