Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Electrical Electrical Forum - wiring and more


Thanks Tree1Thanks
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
May 2nd, 2021, 09:59 AM   #1
Junior Member
 
Joined: Sep 2018
From: Dorset uk

Posts: 11
Thanks: 0

I Ride:
Red face Electric Start issues again

Hello everyone.
Hope some one can shed some light on the following .
I have a 2003 Fe501,
It will start ok kick starting. But im getting old ,so after about the fourth get off per day I would like to be able to start on the button,
So the mods I've made so far are
R6 Starter motor. New Lithium Battery. Taffys easy start carb Kit.
I am pulling the kickstarter back slightly when turning the engine over on the button to engage the decompressor as i have taken the manual decompressor off from the handlebars (I'm using that lever as the choke ).
No Luck it wont start.
I have put another spark plug on the HT lead (leaving a spark plug screwed in so it has full compression).It is generating a good spark off the button, So I assume it must be spinning fast enough.
I'm at a loss now, So any advise or ideas id really appreciate
Thanks for taking the time to read this.
gozzo is offline  
 
May 2nd, 2021, 11:22 AM   #2
Senior Member
 
Rainerio's Avatar
 
Joined: Jun 2013
From: San Francisco CA. USA

Posts: 1,155
Thanks: 264

I Ride: 8 Berg’s 2005-2011 3 Husky’s 1986&7 2021 TE300 2009 Buell & 2006 Ducati
Have you adjusted your valves you might need to.
Rainerio is offline  
May 2nd, 2021, 01:13 PM   #3
Junior Member
 
Joined: Sep 2018
From: Dorset uk

Posts: 11
Thanks: 0

I Ride:
Thanks ,I will check them tomorrow.
Can i ask though why would it make a difference on Electric start verses Kickstart
gozzo is offline  
May 2nd, 2021, 08:20 PM   #4
Senior Member
 
Rainerio's Avatar
 
Joined: Jun 2013
From: San Francisco CA. USA

Posts: 1,155
Thanks: 264

I Ride: 8 Berg’s 2005-2011 3 Husky’s 1986&7 2021 TE300 2009 Buell & 2006 Ducati
From reading everybody stuff here that is one the thing that comes up out of adjustment harder to start and if bad enough will not start. Not that big a deal to adjust/check
Thanks from Goose916
Rainerio is offline  
May 3rd, 2021, 03:55 AM   #5
Junior Member
 
Joined: Sep 2018
From: Dorset uk

Posts: 11
Thanks: 0

I Ride:
Hi .
Ive checked the Valve adjustments .The inlet were tight .
I have noticed that there is no play on the inlet rocker arm up /down or side to side (when the valve screws are wound right back up) .Is this correct as there is play on the exhaust rocker arm .
I am doing the setting from a cold engine is this correct?.
Thanks again .
gozzo is offline  
May 3rd, 2021, 05:13 AM   #6
Junior Member
 
Joined: Sep 2018
From: Dorset uk

Posts: 11
Thanks: 0

I Ride:
Hi
I think i have put a picture of the stator up?
Attached Thumbnails
Electric Start issues again-img_0167.jpg  
gozzo is offline  
May 3rd, 2021, 05:16 AM   #7
Junior Member
 
Joined: Sep 2018
From: Dorset uk

Posts: 11
Thanks: 0

I Ride:
The picture I’ve just put up shows rust on the pickups .Am i ok to sand this off without doing any damage. If so can i coat it o stop further rust?

Thanks Again
gozzo is offline  
May 3rd, 2021, 12:04 PM   #8
Senior Member
 
husabutt's Avatar
 
Joined: Feb 2003
From: Escondido, Ca. USA

Posts: 3,139
Thanks: 350

I Ride: 2005 Fe450,2001 Fx470,1997 Fx600
The autodecompression system should allow it to start on the button without having to use the manual or kick start activated systems. The 03's had a better autodecompression device but not as good as the 04-08 types. They were a vast improvement. If it were me I would install the 04-08 cam, autodecompression device and new ADC spring and make sure it is correctly pretensioned so that it snaps back nicely into its resting position and does not flop around. Your current ADC spring may have come unpretensioned and thereby rendering your Auto Decomp useless. At any rate is your bike truly a 2003 model? All yellow? If it is an 01 or early 02 it will be much harder to ever get it to start on the button.
husabutt is offline  
May 4th, 2021, 07:24 AM   #9
Junior Member
 
Joined: Sep 2018
From: Dorset uk

Posts: 11
Thanks: 0

I Ride:
Hi Husabutt
It is a 03 please see vin image. All plastics yellow.
I will take off the rocker cover box off and have a look at the decompressor
When you say instal 04 cam auto decompressor device ,Do you mean the whole cam aswell. Sounds a big job for my limited knowledge EEK.
Do you have any thoughts on the rusty Stator ,Is it ok to sand it clean. It is currently charging the battery at 14.59v at medium revs
Attached Thumbnails
Electric Start issues again-img_0169.jpg  
gozzo is offline  
May 4th, 2021, 08:04 AM   #10
Moderator
 
ned37's Avatar
 
Joined: Dec 2004
From: back in cottonwood, az

Posts: 2,423
Thanks: 231

I Ride: whatever is closest to the garage door
if your decomp looks like this, you need a new one
Attached Thumbnails
Electric Start issues again-berg650-decomp.jpg  
ned37 is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Tags
electric, issues, start



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
electric start 24v ljgiroux Mechanical 13 February 8th, 2011 11:15 AM
07 FE 550 electric issues hurtin albertan Electrical 2 February 7th, 2011 10:34 AM
how can i start with electric start to my husaberg 650e naturalturk Tech 2 January 3rd, 2010 11:28 AM
Malfunction electric start,OK Startmotor,OK Battery,NO START AWelland Mechanical 5 November 3rd, 2008 02:56 PM
kick start, electric start problem vinman1513 Mechanical 1 March 15th, 2006 02:42 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed