Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Electrical Electrical Forum - wiring and more


Thanks Tree11Thanks
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
February 6th, 2018, 03:34 AM   #1
Junior Member
 
Joined: Feb 2018
From: Holland

Posts: 7
Thanks: 0

I Ride:
SEM ICU10 + ingition colors??

Hi guys!

I'm from holland so sorry in advance for my english

i bought my first Husaberg FE 650 2004. It was a half finished project of someone so i am walking in to some trouble now..

I am searching the internet and asking people for days now without any result so here is my post..

I cant find anything about what color is what of my ICU10, neither of the cables of my ignition ( cables from the engine), i think i tried eveything and it still wont start.. nor does my sparkplug sparks. i think the problem is in the cables that they are not matching.

Can someone here please tell me what color is what and maybe which to connect with..?

Attachments added

Greetz Niels
Attached Thumbnails
SEM ICU10 + ingition colors??-20180206_131048.jpg   SEM ICU10 + ingition colors??-20180205_152724.jpg  
mxgekko is offline  
 
February 6th, 2018, 04:08 AM   #2
Senior Member
 
Joined: Nov 2007
From: Sweden Olofstrom

Posts: 389
Thanks: 17

I Ride: Husaberg FE 400 00, Husaberg Fe450 07, Husaberg FC 600 -99, Yamaha FJ1200 -86 Yamaha RD350 -84
2004 came the Kokusan ignition so you have an 2003 or earlier.
Attached Thumbnails
SEM ICU10 + ingition colors??-2003.jpg   SEM ICU10 + ingition colors??-faergkod.jpg  

Last edited by jampe; February 6th, 2018 at 04:11 AM.
jampe is offline  
February 6th, 2018, 06:51 AM   #3
Junior Member
 
Joined: Feb 2018
From: Holland

Posts: 7
Thanks: 0

I Ride:
Jampe, thanks for responding!
i think you are right, the colors do match from my generator! But the regulator doesn't have the colors like on the diagram.

I think my ignition/engine is from 2003 or before and my "cable tree" maybe newer.

only 1 of 2 yellow of the generator is not connected now, the other yellow and the other colors i think i found a connection for.

First time i'm dealing with electric on a bike, getting a little crazy
Want to see that the electric works, than i will finish the bike
Attached Thumbnails
SEM ICU10 + ingition colors??-husa.jpg  
mxgekko is offline  
February 6th, 2018, 09:09 PM   #4
Senior Member
 
Joined: Nov 2007
From: Sweden Olofstrom

Posts: 389
Thanks: 17

I Ride: Husaberg FE 400 00, Husaberg Fe450 07, Husaberg FC 600 -99, Yamaha FJ1200 -86 Yamaha RD350 -84
2001-2003,
Attached Thumbnails
SEM ICU10 + ingition colors??-el-2002.jpg  
Thanks from mxgekko
jampe is offline  
February 6th, 2018, 11:50 PM   #5
Member
 
Joined: Dec 2016
From: Port Moody, BC, Canada

Posts: 74
Thanks: 28

I Ride: Husaberg 400 FE
wires

Hello MX. Welcome and keep calm. There is nothing easy about the mess of wires on your `03. The quality of our Husabergs is very high. That is what makes the cheap wiring work so annoying. But, just pick away at it. It will run again.
Start by exposing as much wiring as possible. Tug on every single wire at the cheap plug-ins. Lots are broken or loose. Replace the plug cap with correct resistor item, along with the plug. Heat range right? Check every wire from the top down for continuity. Check every wire for correct routing and current path. Often they are installed wrong. Don't trust the wire colour coding, go by a good diagram. Does yours use a key? The wires on the back of the bar controls like to fall off and get put back wrong. Expect the start button to stop working, then stick on. File every contact point, then reinstall tight. Check your batt, you need a 1 amp charger. While in there, change any tiny or damaged wire with real auto wire, in the correct colour. Remove any stupid add-on items, Husaberg electrics can't handle anything different.
That should do it. Clear your calendar until about June and get to work. You will need all that time and more. Good luck, L
Thanks from mxgekko
lvspeed is offline  
February 7th, 2018, 01:56 AM   #6
Junior Member
 
Joined: Feb 2018
From: Holland

Posts: 7
Thanks: 0

I Ride:
Big thanks to you guys!

i will check every plug in, wire and were its going. Replace when needed.

What do you mean with:
- Replace the plug cap with correct resistor item, along with the plug. Heat range right?
- Expect the start button to stop working, then stick on.

Mine does not have a key, i do want one because i will ride and park in city's so i will need one. But first want to have the bike running before putting in extra things.
This weekend i will go to get at it again, learning fast and a lot this way.


i'll keep this topic updated
mxgekko is offline  
February 7th, 2018, 02:50 AM   #7
ede
Senior Member
 
ede's Avatar
 
Joined: Jul 2015
From: Germany

Posts: 123
Thanks: 103

I Ride: Husaberg FE 501 2002
Hi mxgekko,
I checked your CDI unit number and it matches with a FE550 2002-2003 (see the parts catalog). The bike should work with it, but I don't know about the ignition advance - maybe it's different for the 650 models. I'm sure there's somebody here in the forum who knows that stuff better.

About your wires:

Those wires come from your generator. They should be connected the following way:
  • red --> to CDI module (your ICU 10)
  • green --> to CDI module (your ICU 10)
  • black --> to CDI (your ICU 10)
  • blue --> ground contact star ring (below frame/above cylinder head)
  • yellow --> to regulator/rectifier
  • yellow --> connected to a red cable, which powers the headlights

You'll find the ground contact star ring at the bottomside of the square frame tube. Usually it's mounted on top of the regulator.

To make things easier for you, I attached a wiring diagram with colors I made a time ago.

Before starting check your ignition timing and be careful with the kickstarter

Regards,
Ede
Thanks from jampe, Rainerio and mxgekko
ede is offline  
February 7th, 2018, 05:39 AM   #8
Senior Member
 
Rainerio's Avatar
 
Joined: Jun 2013
From: San Francisco CA. USA

Posts: 901
Thanks: 211

I Ride: 7 Husabergs two FE570S,FS570 FE390/450,07 FE650,05 FE550,2 Husqvarna's 86 WR400,87 510,09 Buell
ede really nice job on the wiring diagram.
Rainerio is offline  
February 7th, 2018, 07:35 AM   #9
Junior Member
 
Joined: Feb 2018
From: Holland

Posts: 7
Thanks: 0

I Ride:
really nice indeed! Think i will come further with this info
mxgekko is offline  
February 7th, 2018, 08:40 AM   #10
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 15,427
Thanks: 399

I Ride: Husaberg FE501e 2003
I have lots of videos about ignition timing on my facebook page Gekko.

all you need is for the red, green and black wres to be connected and the orange to be dangling from the coil and NOT earthing as it is your kill wire.

on the '03 the two yellows went to the reg/rec and the blue to earth.

check the readings on your stator.
green to black is 165red to black always goes wrong and is 2,750 or so.

regards

Taffy
Thanks from mxgekko
Taffy is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Tags
colors, icu10, ingition, sem



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
broken SEM ICU10 COIL west Electrical 13 October 8th, 2014 02:15 AM
Lets See Pics Of the Big Fuel Tank Colors. ahoolsema Husaberg 17 April 26th, 2007 09:08 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed