Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Electrical Electrical Forum - wiring and more


Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
March 16th, 2015, 08:00 PM   #1
Member
 
Joined: Feb 2014
From: Seattle, WA

Posts: 36
Thanks: 3

I Ride: 2005 FE550
FE 550 starter circuit issue

Hey guys - 2005 FE 550 runs great but starter just stopped working during a ride - also, headlight no longer turns on with bike off. With the bike running, the headlight pulsates. I just installed a new Shorai battery, which comes charged - no change in symptoms. Main fuse is ok. Seems like the charging system is faulty - where do I start looking?

Thanks in advance!
tony951 is offline  
 
March 16th, 2015, 09:40 PM   #2
Senior Member
 
enginenumber's Avatar
 
Joined: Feb 2005
From: Perth Western Australia

Posts: 175
Thanks: 46

I Ride: FE 501
Hey there Tony,
had an 04 berg, had dramas for a long time with starter not working.

What I found was one of the cables on the battery, because it is riden offroad a lot must of flexed so much over the years, it started breaking the wires inside of the sheave , I could not see it from the outside.

How I picked it up was jumping straight from the battery to starter, when it started up , I then realised it was something to do with the cable. It was still 1/3 of it ok, but lost enough wires , it would not start the bike.

Maybe something easy to look at to start with.
enginenumber is offline  
March 17th, 2015, 05:24 AM   #3
Senior Member
 
OldMan's Avatar
 
Joined: May 2013
From: Portugal

Posts: 167
Thanks: 49

I Ride: FS 550e 2007
Originally Posted by tony951 View Post
...also, headlight no longer turns on with bike off.
Mine never did.
OldMan is offline  
March 18th, 2015, 08:47 AM   #4
Member
 
Joined: Feb 2014
From: Seattle, WA

Posts: 36
Thanks: 3

I Ride: 2005 FE550
Thanks you for the tip! I will try jumping directly from battery to starter and report back. May not have time till the weekend, however.
tony951 is offline  
March 20th, 2015, 12:29 PM   #5
Moderator
 
ned37's Avatar
 
Joined: Dec 2004
From: back in cottonwood, az

Posts: 2,330
Thanks: 199

I Ride: '08 HUSKY te610
check the fuse?
ned37 is offline  
March 20th, 2015, 03:12 PM   #6
Member
 
Joined: Feb 2014
From: Seattle, WA

Posts: 36
Thanks: 3

I Ride: 2005 FE550
Hi Ned - yeah I checked it and it looked fine. I'll report back after I investigate further this weekend.
tony951 is offline  
April 3rd, 2015, 01:46 PM   #7
Member
 
Joined: Feb 2014
From: Seattle, WA

Posts: 36
Thanks: 3

I Ride: 2005 FE550
Well I finally got back to this. I tried a jumper btw the battery and starter - sure enough it turned over the starter. I also replaced the fuse w/new one just to be sure that wasn't it.

So, I'm going to investigate further and will report back with my findings. It must be a bad wire.

I guess one key is that my headlight and starter both stopped working (with engine off), and now headlight pulsates with engine running.
tony951 is offline  
April 6th, 2015, 12:26 PM   #8
Member
 
Joined: Feb 2014
From: Seattle, WA

Posts: 36
Thanks: 3

I Ride: 2005 FE550
Problem fixed! It turned out to be a loose wire in one of the connectors near the starter relay fuse. I just re-crimped it in place.

Now the starter works and headlight turns on with bike off, and no more pulsating headlight with bike running.

Thanks for the responses!
tony951 is offline  
April 6th, 2015, 12:29 PM   #9
Senior Member
 
tourist's Avatar
 
Joined: Nov 2012
From: Iceland

Posts: 2,364
Thanks: 794

I Ride: 1 Berg, 1 Zook
Great to hear! – and you can be sure that this thread will be useful for someone in the future. Thanks for posting up info.
tourist is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Tags
550, circuit, issue, starter



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2008 FE550 Starter Issue jferris Mechanical 2 April 2nd, 2009 11:00 AM
oil circuit - left cover Taffy Mechanical 3 May 28th, 2008 02:08 PM
Charging circuit darrenrav Electrical 10 March 26th, 2006 02:14 PM
short circuit 1/4 mile Taffy Husaberg 2 April 25th, 2005 03:51 AM
Hot Re Starter Issue Mitchie Mechanical 1 April 27th, 2004 06:48 AM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed