Husaberg
Go Back   Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Electrical Electrical Forum - wiring and more


Thanks Tree1Thanks
  • 1 Post By Taffy
Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
February 25th, 2015, 11:59 PM   #1
Junior Member
 
Joined: Feb 2015
From: AUSTRALIA

Posts: 14
Thanks: 1

I Ride: FE501 2002
FE501 2002 stator readings

Hi All, I'm totally new to my Husaberg FE501 2002 and have no spark. After reading some of the posts I have checked the resistance between the wires from the stator and they are as follows; Red/Black 3380 ohm, Red/Green 3550 ohm, Black/Green 166 ohm.

Two of the readings are above a QUOTED "2700 ohm" and when I check between the wires and stator body I also get a reading (this should be NIL?)

Simply, is this good or bad? I do not have access to a Workshop Manual and your assistance would be greatly appreciated.
jeffhana is offline  
 
February 26th, 2015, 12:54 AM   #2
Senior Member
 
zaga's Avatar
 
Joined: Mar 2009
From: Portugal

Posts: 1,386
Thanks: 247

I Ride: KTM 300 XC
Hi

Your values should be between

RED/BLACK - 3000 +/- 10%
GREEN/BALCK - 165 +/- 10%

And they look good, but you shouldn't have reading on the other things that you are measuring ??? I don't think you should have any reading from RED/GREEN ??? but I can check


ZAGA
zaga is offline  
February 26th, 2015, 01:00 AM   #3
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 15,615
Thanks: 441

I Ride: Husaberg FE501e 2003
yes they look good. try removing the orange kill wire while you are kicking it over?

regards

Taffy
Taffy is offline  
February 26th, 2015, 03:28 PM   #4
Junior Member
 
Joined: Feb 2015
From: AUSTRALIA

Posts: 14
Thanks: 1

I Ride: FE501 2002
Well that's good news so far. I will try with the kill wire removed. It will be a few days before I can work on the bike again but will keep you updated.

Thanks for your advice and looking forward to getting it running.
jeffhana is offline  
March 4th, 2015, 03:06 PM   #5
Junior Member
 
Joined: Feb 2015
From: AUSTRALIA

Posts: 14
Thanks: 1

I Ride: FE501 2002
Originally Posted by Taffy View Post
yes they look good. try removing the orange kill wire while you are kicking it over?

regards

Taffy
Taffy, if I want to start the bike and bypass the ignition switch (key) what wires would I connect there? This would eliminate that connection and also what does the high/low switch do below the start button. Is there a way to bypass that?
jeffhana is offline  
March 4th, 2015, 04:39 PM   #6
Junior Member
 
Joined: Feb 2015
From: AUSTRALIA

Posts: 14
Thanks: 1

I Ride: FE501 2002
Anyone? Looks like stator is making power, have orange kill wire removed and no spark. Have checked with multimeter on end of plug lead and wound over and no reading from there. Is it possible that the coil is dead or could there be another problem?
jeffhana is offline  
March 4th, 2015, 06:22 PM   #7
Moderator
 
ned37's Avatar
 
Joined: Dec 2004
From: back in cottonwood, az

Posts: 2,327
Thanks: 196

I Ride: '08 HUSKY te610
It is possible that the coil is dead or the resistor cap is bad or corroded.
to disable the hi lo pull the gray wire from the cdi
ned37 is offline  
March 5th, 2015, 01:16 AM   #8
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 15,615
Thanks: 441

I Ride: Husaberg FE501e 2003
all you need to run the bike is to have three wires connected. red to red, green to green and black to black. that literally leaves you with a stator spinning and shooting electricity into the I.M coil.

if the leccy boot works you want to spin it over with the plug out and the cap off the HT lead and then see that the spark will jump 10mm to the rocker bolt.

this is the abcolute most basic function. the only thing left after that is to remove the HT lead and check that the screw inside the I.M is still there and the condition of the HT lead itself.

regards

Taffy
Taffy is offline  
March 5th, 2015, 12:50 PM   #9
Junior Member
 
Joined: Feb 2015
From: AUSTRALIA

Posts: 14
Thanks: 1

I Ride: FE501 2002
Thanks Taffy, ok tried all that. No spark. I guess I need to get it all looked at by a pro. Damn I can see the dollars amounting already. Not sure what to do.
jeffhana is offline  
March 5th, 2015, 11:54 PM   #10
Senior Member
 
Joined: Nov 2001
From: Ely, England

Posts: 15,615
Thanks: 441

I Ride: Husaberg FE501e 2003
try and borrow an I.M but judging by the readings I'd say that it has to be the coil. I can repair this. whjat we do is run a bike up we have here and then stick your I.M on it and start it up. if it works then it's a 20 quid test. if it doesn't then it gets sent away for repair OK?

price is about 160-170 to an aussie!

regards

Taffy
Thanks from jeffhana
Taffy is offline  
Reply

  Husaberg Forum > Mechanical and Technical > Electrical

Tags
2002, fe501, readings, stator



Thread Tools
Display Modes


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 fc 501 stator readings HELP!! tbeeman23 Electrical 9 March 6th, 2014 12:22 PM
2002 FE470 Stator Readings r7css Electrical 5 November 21st, 2012 09:50 AM
Pre. 99 Stator readings. Rotaxmeincke Electrical 2 October 18th, 2005 10:21 PM
2002 FE501 header pipes on 2002 FE400 anyone? faktor Mechanical 3 July 21st, 2005 03:51 PM
Stator readings. smurfen Electrical 6 June 24th, 2004 06:58 PM


Facebook Twitter Google+ RSS Feed